ISHRANA i KOZMETIKA

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (SZO) uvrstila je prepeličija jaja i supu ili čorbu od njenog mesa u POMOĆNO-PRIRODNO LEKOVITO SREDSTVO!
U našoj arhivi posedujemo vrlo jednostavne kulinarske recepte koji su prilagođeni našoj (balkanskoj) kuhinji i načinu ishrane.

Zdravlje u pegavoj ljusci

IZNENADITE SVOJE UKUĆANE I GOSTE: SPREMITE NEŠTO ORIGINALNO I NOVO ZA ROĐENDAN, SLAVU, SVADBU...
Ukoliko se odlučite da probate nešto novo (prepeličije meso, salate od prepeličijih jaja, lekovita čorba), uz uređene prepelice dobićete i recepte.
Važno je znati da se prepelice mogu spremati brzo i lako, kao i piletina, te ne zahtevaju dužu termičku obradu, kao što je slučaj sa ostalom divljači.

RECEPT ZA LEKOVITU SUPU:

Pravi se kao bilo koja pileća ili juneća supa. Voditi računa da se prepeličije meso ne prekuva! Stoga se preporučuje da se cele prepelice dodaju kada je zelen skoro skuvana.
Kada je supa gotova, odvojiti meso od kostiju i supu zakuvati zajedno sa prepeličijim mesom.

RECEPT ZA LEKOVITU ČORBU OD PREPELICA:

Na maslinovom ulju izdinstati glavicu crnog luka. Pripremiti očišćeno povrće po želji (šargarepu, koren celera, peršunov koren, paštrnak, karfiol, krompir, brokoli, kelarabu, grašak, kukuruz).
Krupno povrće iseckati na kockice, dodati i prodinstati kratko zajedno sa lukom. Potom, naliti hladnu vodu i posoliti.
Kada voda provri, dodati cele, oprane i očišćene prepelice. Čim meso omekša, skloniti šerpu sa vatre (ringle), izvaditi prepelice, prohladiti i skinuti meso sa kostiju.
Dve kutlače prohlađene čorbe s povrćem odvojiti u blender i izmiksati da se dobije kaša koju treba vratiti u čorbu, kako bi čorba dobila gustinu.
Vratiti šerpu na vatru, dodati u čorbu očišćeno meso i jednu malu neutralnu biljnu pavlaku, koja čorbi daje poseban ukus!
Kada čorba provri, začiniti je, po ukusu, peršunovim listom, bosiljkom, đumbirom i biberom pa skloniti sa vatre (ringle).
* Za jedan obrok preporučujemo dve prepelice po osobi !

PREPELIČIJA JAJA U KOZMETICI:

Širom sveta, kozmetičari i mnoge žene, vrlo lako koriste jaja japanske prepelice za spravljanje 4 jednostavna recepta za negu KOSE i KOŽE:
1) Maska za suvu kožu,
2) Maska za masnu kožu,
3) Maska za umornu kožu i
4) Smesa za oštećenu (ofarbanu ili hemijski tretiranu) kosu.

Ukoliko se odlučite da uštedite svoj novac i ne plaćate skupe preparate, pozovite nas...

 

ing.Sopček Đura - Zemun, tel: 011-2619-405; 063-255-421
Farma-Fruška Gora